Gå videre til hovedindholdet

Tilgiv ... Og bliv fri ....

To gamle soldaterkammerater taler sammen: "Har du tilgivet dem, der holdt dig som krigsfange?" ... Den anden svarer: "Dem kan jeg aldrig tilgive" ... Hvortil hans kammerat bemærker: "Så er du jo sådan set stadig deres fange."
Ved ikke med dig, men jeg har virkelig prøvet mange gange ... Og jeg synes altså det er svært at give slip ... Sådan rigtigt give slip !! ... Ligesom det går allerbedst, så dukker de gamle tanker og mønstre op ... Og så har jeg jo ikke givet slip, har jeg ???
Hvad vil det egentlig sige at tilgive?
Du kan tilgive andre, du kan bede om tilgivelse eller du kan tilgive dig selv! - Alle tre dele kan være vigtige i forhold til din livstilfredshed! 
Tilgivelse kan defineres som en beslutning om at opgive sin ret til at føle sig krænket. - Hvis vi ikke tilgiver, vælger vi at opretholde retten til at føle os vrede og være hævngærrige. Vi føler ikke, at den, der har krænket os, fortjener vores tilgivelse og må påtage sig skyld og ansvar for det!
Kan vi tilgive ALT?
Ja, det mener jeg vi kan, men jo dybere krænkelse eller sorgen er, jo sværere vil det være at tilgive. - Det er jo forskel på at tilgive en veninde, der sagde noget, du blev lidt ked af og på at skulle tilgive en spritbillist, der kørte en af dine kære ned. - Men processen og frigørelsen er den samme og der findes brugbar en metode ... 
REACH-metoden
R - "Recall" (Genkald). - Tænk på den person, som vækker vrede, had eller sorg i dag. Tænk på smerten i det. Bliv i det. Og mærk, hvordan disse følelser kan være en del af dit nuværende liv.
E - "Empathise" (Vis empati). - Sæt dig selv i den persons sted. Hvorfor handlede personen, som han eller hun gjorde? - Se verden med vedkommendes øjne.
A - "Altruism" (Vis uselviskhed). - Her bliver det svært, for her skal vi ville den anden person det godt og ønske at sætte personen fri af skyld og bebrejdelse. Det er her, hjertet kommer i spil, og at følelser som vrede og hævn bliver sluppet.
C - "Commit" (Beslut dig). - Tilgivelse bliver mere virkelig, hvis du udtrykker den. Skriv et brev, tal med en terapeut. Men lad være med at konfronterer personen, hvis vedkommende ikke er parat.
H - "Hold" (Hold fast). - Der vil opstå situationer, der provokerer gamle følelser af vrede og sorg, men husk på, hvad du har besluttet dig for, og mærk lettelsen ved din egen styrke.
Som jeg skrev i starten så synes jeg det er hamrende svært at give rigtig slip og som metoden også siger, så vil der opstå situationer der får det gamle frem ... Og det er her det gælder om at stå fast, huske hvad du har besluttet og mærke din egen styrke!
 Slipper dig fri på denne smukke dag!

Kommentarer

 1. Jeg har tænkt meget over tilgivelse.
  Fordi mit liv har været som det har, med tortur og seksuelle overgreb i barndom til tidlig voksenliv.

  Som årene er gået, har jeg fundet ud af, at tilgivelsen gir mig fred. Tilladelse til at leve, som den jeg er. Ikke som den jeg blev præget til at være.

  De mennesker som har gjort mig ondt, forstår ikke at det har gjort skade. Det er derfor spild af mit liv, at forsøge at ændre dem. Og få en slags undskyldning.
  Istedet bruger jeg kræfter og energi på det som er levende og i udvikling!

  Der er intet behov i mig for at forstå dem. For da skulle jeg forstå psykopati. Selvklart jeg forstår det rent intellektuelt. Det er også o.k.

  Tilgivelsen ligger i, at jeg har accepteret, at der skete det der skete. Jeg er det menneske jeg er, med den livserfaring jeg har.
  Og jeg har kraften til at vælge;
  vil jeg være fri af smerten og skaderne?
  eller vil jeg fortsat være ked, 'sort* & nede, skadet?

  Jeg har valgt at være fri. Og er blevet det ved at tilgive. Dem. Mig selv. For det var sådan dengang, nu er noget andet!:-)

  Kh O

  SvarSlet
 2. Tusind tusind tak fordi du deler din historie, Odile!

  Jeg ønsker af hele mit hjerte at dem, der læser med og som har brug for at tilgive finder deres vej som både du og jeg har gjort det!

  At tilgive og sætte fri er stort MEGET stort!

  Kærligst
  Rikke

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Prioritering og valg

Prioritér ALTID din partner først! (Hvis du har en). Det gør jeg!

Personlige prioriteringer kan vel egentlig ikke diskuteres, men blot respekteres. Hvad, der virker for mig, virker måske slet ikke for dig. Mine prioriteringer er mine valg - 100% og jeg står ved dem.
Med årene har jeg oplevet mange, der har haft en mening om min måde at leve mit liv på, mine prioriteringer og mine valg. Det værste ved det er at jeg har tilladt dem, at have det. Jeg sagde ikke fra. De overskred mine grænser.

Det har gjort mig ked af det, vred og dybt frustreret. For jeg tvivlede lige pludselig på mine valg. Var jeg rigtig eller var jeg forkert? Hvem er dommer? Hvem bestemmer? Det gjorde mig syg. Det sårede mig dybt. En masse tanker og dårlige dage.
Andre må gerne have en mening bare de respekterer mine valg og så længe de kender grænsen.

Jeg ved godt det er farligt at skrive at jeg prioriterer min mand først. 
Faktisk er det rigtig svært at fortælle om mine valg helt generelt. Ganske enkelt fordi jeg gennem h…

De manipulerede mit liv

De manipulerede mit liv. Jeg tillod det. Jeg er flov over at jeg lod det ske.

Igen bevæger jeg mig ud på glat og tynd is. Ikke mange tør bevæge sig herud. Jeg tør. Det skaber åbenhed.

Jeg ser mig i en position, hvor jeg godt kan tillade mig at have en mening. I hvert fald når det gælder mine egne oplevelser og følelser. Jeg er dog ret sikker på at jeg ikke er den eneste, der har eller har haft det som mig.

Dette er ikke et indlæg, hvor nogen skal tænke 'hvor er det synd for hende' men det er blot mit liv set med mine øjne. Det er heller ikke meningen at nogen skal føle sig støt, men måske mere tage det til sig og vide dette er verden set med mine briller på. Jeg er nemlig helt bevist om at I ser verden med jeres briller på.

Dette indlæg har været undervejs i lang tid og er omskrevet rigtig mange gange. I slutning af 2018 kom der lidt mere kød på og et forløb hos en psykolog fik mig til at indse, at jeg slet ikke er forkert, som jeg ofte føler mig. Jeg er mig.

Ægte/uægte - rigtig/fo…

Volvos mindste SUV og den frækkeste

Jeg har haft fornøjelsen af at teste og beskrive min egen bil, som generalprøve til Kvindernes Bilmagasin, som jeg er testkører og freelanceskribent for. Dem, der kender mig, ved jeg er så glad for at være en del af netop det team, der nu består af 7 kvinder, læs mere om os her - læs også mere om min passion i mit blog indlæg 'Min passion. Biler' 😀
Volvo XC 40 D4 AWD Momentum – Volvos mindste SUV og den frækkeste - en rigtig lille bisse.
Skrevet 31. maj  2019 / Af Rikke Struve
Volvo XC40. Det er min 8. Volvo, det er omkring 8 år siden jeg havde en Volvo. Da jeg satte mig ind i denne for et år siden, var det som at komme hjem. Jeg er vild med biler og har en speciel kærlighed til Volvo J
Selvom det er Volvos mindste SUV vil dieselmotoren på 2.0 ltr. med sine 190 heste gerne frem i forreste række. Jeg tester bilen en solrig forårsdag.
I flere år har Volvo været for købmænd og mænd med blød hat, hvis man spørger mig. Det var dengang Ford Motor Company var ejerene. Men de seneste mode…