Gå videre til hovedindholdet

Løgne

Filosof Arno Victor Nielsen mener, at løgnen i mange situationer er det eneste rigtige.

Selv om vi fra barns ben har fået at vide, at det er forkert at lyve, så går vi fra den ene løgn til den anden.
Vi lyver af nød, af lyst og for egen vindings skyld, og gradbøjningerne er uendelige: Der er store løgne, fede løgne, små løgne, hvide løgne, nødløgne, livsløgne, strategiske løgne og alt det midtimellem. Nogle lever på løgnen, andre er fulde af den, og uanset hvad, så benytter alle sig af den.

Og det skal vi faktisk være glade for, mener filosof Arno Victor Nielsen. For selv om løgnen er et socialt tabu, så er den også et nødvendigt grundvilkår i vores samfund, forklarer han.

»Hvis løgnen forsvinder, bryder det sociale sammen,« siger filosoffen og fortsætter:

»Løgnen fungerer i mange henseender som en social smørelse, der får det hele til at glide lettere. Når jeg eksempelvis siger til min kone, at hendes nye kjole ser flot ud, selv om jeg ikke mener det, så er det jo af hensyn til hende – i det tilfælde gavner det ikke nogen, at jeg siger, at den er grim. På den måde kan man konstruere utallige situationer, hvor løgnen faktisk er det eneste rigtige at gøre,« siger Arno Victor Nielsen. (Jyllandsposten den 16. februar 2015)

Jeg er på ingen måde enig med Arno! - Alle hår rejser sig på mig, når jeg oplever løgn - både personligt og når jeg ser nogen være en del af andres løgne.

Når jeg står med samme spørgsmål som Arno bare en veninde, der spørger, ja, så siger jeg altså min ærlige mening OGSÅ, hvis jeg synes den er grim eller ikke sidder godt på hende ALT andet ville da være tarveligt, syns jeg! MEN det er jo min mening og kun min, andre ville måske synes kjolen er fin, flot og at hun ser lækker ud. Faktum her er ærlighed, så må veninden/konen da selv tage stilling efterfølgende. Spørger jeg en veninde eller min mand om det samme så forventer jeg altså et ærligt svar OGSÅ selvom det ikke nødvendigvis er det jeg ønsker at høre.

Egentlig så forstår jeg ikke, hvorfor det er nødvendigt med løgne i alle gradbøjninger, er sandhed og ærlighed virkelig så forfærdelig? Det syns jeg ikke. For at vende tilbage til ovenstående spørgsmål om kjolen, så har det med tiden sparet mig for rigtig mange penge at min mand og mine veninder har været ærlige og fortalt mig sandheden!

Set med min øjne er der også udvikling i sandheden modsat løgnen. Når jeg bevæger mig i sociale sammenhænge, så er mit ønske at jeg bliver oplevet og opfattet som en ærlig person - det ved jeg at jeg er. Det skal ses i lyset at at jeg jo ser verden, livet og detaljerne med mine øjne og det er jo ikke sikkert du ser det samme. Vi oplever jo forskelligt og præcis derfor er der udvikling i at fortælle sandheden.

Tilbage til kjolen, så synes jeg måske den er ret flot, men er i tvivl om den passer mig, derfor spørger jeg dig, min veninde, min ven eller min mand og nu forventer jeg altså at du svare det du ser med dine øjne. Efterfølgende får jeg muligheden for at gå tilbage i butikken og se på de andre kjoler/muligheder, det er da udvikling.

Jeg synes det er misforstået hensynstagen at Arno ikke er ærlig og fortæller sin kone sandheden.

Hvad synes du ?


Kommentarer

 1. Jeg er helt enig med dig, Rikke. Jeg ville blive edderspændt, hvis ikke jeg fik den ærlige mening. Og spørger nogen mig om min mening, så får de den. Arnos hvide løgne holder ikke.

  SvarSlet
 2. ... jeg napper sandheden - er dog sikker på at løgn, for nogen, ER livets lim :-(
  Nu står det jo heldigvis en hver frit for at vælge og praktisere hvad der føles rigtigt :-)

  SvarSlet
 3. Livets lim, hvide løgne eller social smørelse ... Ja, det er sikkert 'sandheden' for nogen, men sandhed og ærlighed smager bare bedst i min mund 🙏

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Prioritering og valg

Prioritér ALTID din partner først! (Hvis du har en). Det gør jeg!

Personlige prioriteringer kan vel egentlig ikke diskuteres, men blot respekteres. Hvad, der virker for mig, virker måske slet ikke for dig. Mine prioriteringer er mine valg - 100% og jeg står ved dem.
Med årene har jeg oplevet mange, der har haft en mening om min måde at leve mit liv på, mine prioriteringer og mine valg. Det værste ved det er at jeg har tilladt dem, at have det. Jeg sagde ikke fra. De overskred mine grænser.

Det har gjort mig ked af det, vred og dybt frustreret. For jeg tvivlede lige pludselig på mine valg. Var jeg rigtig eller var jeg forkert? Hvem er dommer? Hvem bestemmer? Det gjorde mig syg. Det sårede mig dybt. En masse tanker og dårlige dage.
Andre må gerne have en mening bare de respekterer mine valg og så længe de kender grænsen.

Jeg ved godt det er farligt at skrive at jeg prioriterer min mand først. 
Faktisk er det rigtig svært at fortælle om mine valg helt generelt. Ganske enkelt fordi jeg gennem h…

De manipulerede mit liv

De manipulerede mit liv. Jeg tillod det. Jeg er flov over at jeg lod det ske.

Igen bevæger jeg mig ud på glat og tynd is. Ikke mange tør bevæge sig herud. Jeg tør. Det skaber åbenhed.

Jeg ser mig i en position, hvor jeg godt kan tillade mig at have en mening. I hvert fald når det gælder mine egne oplevelser og følelser. Jeg er dog ret sikker på at jeg ikke er den eneste, der har eller har haft det som mig.

Dette er ikke et indlæg, hvor nogen skal tænke 'hvor er det synd for hende' men det er blot mit liv set med mine øjne. Det er heller ikke meningen at nogen skal føle sig støt, men måske mere tage det til sig og vide dette er verden set med mine briller på. Jeg er nemlig helt bevist om at I ser verden med jeres briller på.

Dette indlæg har været undervejs i lang tid og er omskrevet rigtig mange gange. I slutning af 2018 kom der lidt mere kød på og et forløb hos en psykolog fik mig til at indse, at jeg slet ikke er forkert, som jeg ofte føler mig. Jeg er mig.

Ægte/uægte - rigtig/fo…

Volvos mindste SUV og den frækkeste

Jeg har haft fornøjelsen af at teste og beskrive min egen bil, som generalprøve til Kvindernes Bilmagasin, som jeg er testkører og freelanceskribent for. Dem, der kender mig, ved jeg er så glad for at være en del af netop det team, der nu består af 7 kvinder, læs mere om os her - læs også mere om min passion i mit blog indlæg 'Min passion. Biler' 😀
Volvo XC 40 D4 AWD Momentum – Volvos mindste SUV og den frækkeste - en rigtig lille bisse.
Skrevet 31. maj  2019 / Af Rikke Struve
Volvo XC40. Det er min 8. Volvo, det er omkring 8 år siden jeg havde en Volvo. Da jeg satte mig ind i denne for et år siden, var det som at komme hjem. Jeg er vild med biler og har en speciel kærlighed til Volvo J
Selvom det er Volvos mindste SUV vil dieselmotoren på 2.0 ltr. med sine 190 heste gerne frem i forreste række. Jeg tester bilen en solrig forårsdag.
I flere år har Volvo været for købmænd og mænd med blød hat, hvis man spørger mig. Det var dengang Ford Motor Company var ejerene. Men de seneste mode…