Gå videre til hovedindholdet

Selvtillid vs selvværd - hvad er forskellen?

Selvværd og selvtillid er ord, der dækker over noget forskelligt.

Selvtillid kan du sagtens have uden at have selvværd, men ikke omvendt.

Selvtillid kommer nemlig som en bonus til selvværd, - har du selvværd har du også selvtillid.

Selvtillid er det du bruger, når du skal vise det du kan - altså påtage dig en udfordrende opgave, holde tale, small-talke til en social sammenkomst eller gå til et jobinterview.

Selvværd derimod, er følelsen af at du er noget værd. Det er ikke noget andre kan se på dig, og det er ikke noget, du kan eller skal overbevise andre om, at du har.

Masser af mennesker forveksler de to ting. Så længe du er lykkelig og glad kan du såmænd også være ligeglad med, hvad der er hvad. Men hvis du ikke er tilfreds med dit liv, er det ret vigtigt, at du kender forskellen, for så ved du, hvad du skal arbejde med.

Der er rigtig mange mennesker, som bruger deres selvtillid og bilder sig selv ind, at det er det der gør dem noget værd. Men når det kommer til stykket, kan de være i tvivl om, hvorvidt de fortjener at blive elsket, bare fordi de er dem de er - og ikke fordi de har præsteret noget.

Mennesker definerer sig selv ud fra det vi er, det vi kan og det vi gør. Men det er kun, når du elsker dig selv for det du er, at du har højt selvværd.

Hvis du kun føler dig elsket og anerkendt, når du gør noget, eller fordi du har noget, så er det en kortstakket frist. Fordi følelsen af at være elsket, er der kun, netop når du gør det eller har det.
Det er også ofte sådan, at hvis du føler dig elsket på grund af det du har eller det du gør, så er det ikke dig selv, som giver dig dit værd. Det er andre!

Dermed bliver du afhængig af, at andre hele tiden skal godkende dig og rose dig for det du gør og det du har. Kun når andre anerkender dig på de ting, føler du dig elsket, respekteret og anerkendt.
Men det er en ringe erstatning for følelsen af, at du elsker dig selv, bare for du er den du er. Den følelse, som netop definerer selvværd, er ubetalelig og uerstattelig.

Det er følelsen af at du er ok altid, og selv om du ind imellem gør fejl, så er det ok, fordi du gør dit bedste. Selv når du ikke gør noget, er du ok og det er helt i orden ikke at fare rundt og servicere andre for at få det "rush" af anerkendelse det giver.

Med andre ord - hvis du har selvværd, kommer selvtilliden af sig selv, og du får følelsen af at hvile i dig selv. Uro, forvirring, tvivl og bekymringer vil ikke længere kunne få så let tag i dig, som når du har lavt selvværd.

Selvværd er din følelse af, at du som menneske har en værdi, uanset hvordan du ser ud, hvad du kan eller hvad du har.

Hvis du har et godt selvværd, betyder det:

   At du føler, at du er ok som du er – også selvom du ikke er perfekt.
   At du føler, at du har værdi bare ved at være det menneske, du er.
   At du kan være dig selv uden at skulle præstere hele tiden.
   At du føler dig værdsat og vigtig for andre mennesker.
   At du respekterer og holder af dig selv som den person, du er.
   At du føler dig ligeværdig med andre mennesker.
   At du kan mærke hvem du selv er, hvad du kan lide og hvad du har lyst til.
   At du kan være dig selv uden at spekulere så meget over, hvad andre tænker.
   At du ikke hele tiden forsøger at tilpasse dig andres forventninger, meninger eller ønsker.

Et godt selvværd betyder altså, at du helt ind i dit hjerte føler dig god nok som du er, også selvom du ikke er perfekt.

Selvtillid er følelsen af, at du kan, hvad du vil. Du har tillid til dine egne evner.
Når du har god selvtillid, betyder det:

   At du tror på, at du kan hvad du vil.
   At du føler, at dine evner rækker.
   At du tror på, at du har de færdigheder, der skal til, eller
   at du er i stand til at tilegne dig de færdigheder, der skal til.
   At det er lettere for dig at være motiveret, fordi du tror på, at du kan.
   At du har mod på at møde nye udfordringer, fordi du føler, at du kan håndtere dem.

Det er vigtigt at have selvtillid, når du skal løse en opgave eller lære noget nyt.
 Hvis du mangler selvtillid, vil du let begrænse dig selv i alle former for udfoldelser, fordi du inde i dig selv tvivler på, at du kan finde ud af det.

Selvværd og selvtillid kan metaforisk forklares som en blomst, hvor krone og stilk er det vi viser andre altså vores adfærd, evner, færdigheder - parametre, der afspejler vores selvtillid.
Rodnettet er det vi rummer som mennesker, vores overbevisninger, værdier, mål og drømme - parametre, der afspejler dit selvværd. Hvis ikke selvværdet er sundt og forankret,  har det svært ved at modstå presset og kan 'knække' i stormvejr.


Selvtillid handler altså om, hvad du kan og gør, selvværd om hvem du er.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Prioritering og valg

Prioritér ALTID din partner først! (Hvis du har en). Det gør jeg!

Personlige prioriteringer kan vel egentlig ikke diskuteres, men blot respekteres. Hvad, der virker for mig, virker måske slet ikke for dig. Mine prioriteringer er mine valg - 100% og jeg står ved dem.
Med årene har jeg oplevet mange, der har haft en mening om min måde at leve mit liv på, mine prioriteringer og mine valg. Det værste ved det er at jeg har tilladt dem, at have det. Jeg sagde ikke fra. De overskred mine grænser.

Det har gjort mig ked af det, vred og dybt frustreret. For jeg tvivlede lige pludselig på mine valg. Var jeg rigtig eller var jeg forkert? Hvem er dommer? Hvem bestemmer? Det gjorde mig syg. Det sårede mig dybt. En masse tanker og dårlige dage.
Andre må gerne have en mening bare de respekterer mine valg og så længe de kender grænsen.

Jeg ved godt det er farligt at skrive at jeg prioriterer min mand først. 
Faktisk er det rigtig svært at fortælle om mine valg helt generelt. Ganske enkelt fordi jeg gennem h…

De manipulerede mit liv

De manipulerede mit liv. Jeg tillod det. Jeg er flov over at jeg lod det ske.

Igen bevæger jeg mig ud på glat og tynd is. Ikke mange tør bevæge sig herud. Jeg tør. Det skaber åbenhed.

Jeg ser mig i en position, hvor jeg godt kan tillade mig at have en mening. I hvert fald når det gælder mine egne oplevelser og følelser. Jeg er dog ret sikker på at jeg ikke er den eneste, der har eller har haft det som mig.

Dette er ikke et indlæg, hvor nogen skal tænke 'hvor er det synd for hende' men det er blot mit liv set med mine øjne. Det er heller ikke meningen at nogen skal føle sig støt, men måske mere tage det til sig og vide dette er verden set med mine briller på. Jeg er nemlig helt bevist om at I ser verden med jeres briller på.

Dette indlæg har været undervejs i lang tid og er omskrevet rigtig mange gange. I slutning af 2018 kom der lidt mere kød på og et forløb hos en psykolog fik mig til at indse, at jeg slet ikke er forkert, som jeg ofte føler mig. Jeg er mig.

Ægte/uægte - rigtig/fo…

Volvos mindste SUV og den frækkeste

Jeg har haft fornøjelsen af at teste og beskrive min egen bil, som generalprøve til Kvindernes Bilmagasin, som jeg er testkører og freelanceskribent for. Dem, der kender mig, ved jeg er så glad for at være en del af netop det team, der nu består af 7 kvinder, læs mere om os her - læs også mere om min passion i mit blog indlæg 'Min passion. Biler' 😀
Volvo XC 40 D4 AWD Momentum – Volvos mindste SUV og den frækkeste - en rigtig lille bisse.
Skrevet 31. maj  2019 / Af Rikke Struve
Volvo XC40. Det er min 8. Volvo, det er omkring 8 år siden jeg havde en Volvo. Da jeg satte mig ind i denne for et år siden, var det som at komme hjem. Jeg er vild med biler og har en speciel kærlighed til Volvo J
Selvom det er Volvos mindste SUV vil dieselmotoren på 2.0 ltr. med sine 190 heste gerne frem i forreste række. Jeg tester bilen en solrig forårsdag.
I flere år har Volvo været for købmænd og mænd med blød hat, hvis man spørger mig. Det var dengang Ford Motor Company var ejerene. Men de seneste mode…