Gå videre til hovedindholdet

Børn med medfødt alkoholskade

"Jeg ved mere om medfødt alkoholskade, end mit barns lærer og læge gør. Hvordan får jeg dem til at lytte til mig? - Hvorfor er ændringer i den daglige rutine svære for mit barn? - Hvordan får jeg mit barn til at slappe af? - Er det i orden, at mit barn leger med yngre børn hele tiden?' - Hvorfor er mit barn længe om at spise?" - Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i denne bog. 

"Børn med medfødt alkoholskade" Håndbog til omsorgsgivere og professionelle
Af Inger Thormann og Marcella Broccia

Anmeldelse
Med denne lille letlæselige håndbog på lige godt 100 sider vil alle være godt klædt på til at møde mennesker med medfødte alkoholskader. Efter du har læst bogen, vil du være klædt godt på til at møde mennesker med medfødte alkoholskader. Du vil også være rustet til at være i dialog med de mennesker, der giver omsorg og beskyttelse til børn og unge med medfødt alkoholskade, f.eks. plejeforældre.

Bogen er en meget vigtig bog. Den giver et godt overblik over de udfordringer som børn og unge med medfødt alkoholskade kan møde i livet. Bogen giver svar på de mange spørgsmål og bekymringer voksne omkring børnene kan have. Der gives også konkrete forslag til, hvordan du kan yde børnene og de unge den bedste hjælp og støtte.

Bogen er skrevet til forældre, plejeforældre og andre, der beskæftiger sig med børn og unge med medfødt alkoholskade, for eksempel pædagoger, lærere, læger, sygeplejersker og socialrådgivere. Bogen burde efter min mening være en del af pensum på disse uddannelser. Ikke mindst socialrådgivere, der tager vigtige beslutninger i børn og unges liv, burde være fortrolige med de forskellige alkoholdiagnoser specielt fordi, diagnosen ofte er skjult og aldrig er stillet. Du kan ikke se en alkoholskade. Du kan ikke se en hjerneskade. Der er derfor oftest tale om et skjult handikap, derfor bliver mange unge misforstået og ikke mødt på en ordentlig og respektfuld måde.

Har sagsbehandleren og andre beslutningstagere ikke den nødvendige viden, er der mulighed for fejlbehandling og forkerte beslutninger, som kan få fatale konsekvenser for den det går ud over. Er beslutninger derimod taget på et oplyst og evidens baseret grundlag kan den alkoholskadede få et godt liv med udfordringer, som vedkommende i de fleste tilfælde kan mestre.

Forfatterne tager udgangspunkt i en praksisorienteret tilgang, som hviler på et pædagogisk, psykologisk og forskningsbaseret fundament. Efter en introduktion til føtalt alkoholsyndrom (FAS) følger korte kapitler som søvn, spisning, familieforhold, venskaber, udvikling og adfærd. I sidste del er opmærksomheden rettet til omsorgspersonerne og til sidst gennemgåes hovedlinjerne i spædbarnsterapien og metode.

'Såbarhedsmodellen' omtales også. Den er skabt af Per Schultz Jørgensen i 1993. Denne model er en godt til at danne baggrund for en snak om, hvordan livet kan planlægges for et alkoholkadet menneske. Modellen siger bl.a.

'Som omsorgsgiver er ens opgave at skubbe barnet/den ugen blidt i retning af udvikling, samtidig med at man uafbrudt holder en hånd under barnet/den unge, beskytter det på en måde, der gør, at barnet/den unge får tillid til egen formåen. Det er i dette felt mellem belastning og beskyttelse, at barnet udvikler sine evner og udvikler den nødvendige modstandsdygtighed.' 

Med den rette hjælp og støtte er der håb og mange med medfødt alkoholskade kan få et godt liv med udfordringer, der passer til deres potentielle ressourcer.

Om bogens forfattere
Inger Thormann er psykolog og har gennem sit arbejdsliv beskæftiget sig med omsorgssvigtede børn. Hun har modtaget flere priser for sin indsats. Har du brug for mere viden end denne bog kan give dig, har Inger Thormann skrevet et væsentligt kapitel i bogen ” Hånden på hjertet. Omsorg for det lille barn i krise”, ligesom hun har skrevet bogen ”Medfødte alkoholskader. Omsorg og behandling”. Begge bøger er udsolgte fra forlaget men står på bibliotekerne. Marcella Broccia er læge i pædiatrien, hun forsker i alkohol, graviditet og medfødte alkoholskader ved Ålborg Universitetshospital.

Om mig
Jeg har arbejdet professionelt med medfødte alkoholskader i knapt 20 år og har både praktisk og teoretisk erfaring. Det er min opfattelse at, udviklingen og formidlingen af, at alkohol og graviditet ikke hører sammen, går for langsomt. 

Til sidst..
Tusind tak til både Inger og Marcella, fordi de endnu engang sætter fokus på medfødte alkoholskader. 

'Hjernen er det mest sensitive organ, derfor vil alle med medfødt alkoholskade have en hjerneskade.'  

Medfødte alkoholskader kan forebygges 100 %, hvis gravide undlader at drikke alkohol i graviditeten. Vær med til at sprede dette vigtige budskab.

Siden 2007 har Sundhedsstyrelsen udmeldt, at det er forbundet med risiko for barnet ved at drikke alkohol under graviditeten. Så hør dog efter!

'Børn med medfødt alkoholskade' er udgivet på Hans Reitzels Forlag, koster kr. 175,- og kan købes her.

'Der er mange flere børn med alkoholskader end du tror' - læs artiklen her.

Læs her om Frederik, hvis mor drak under graviditeten. 

Tak fordi du læser med.
Rikke
Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Et hundrede dage

Et hundrede dage, det er mange dage, godt tre måneder og alligevel så er det nok de dage, der er fløjet hurtigst afsted i mit liv. 100 dage og mit livs vildeste rutschebanetur - ever! 🎢 For 100 dage siden, faktisk for 101 dag siden fik min mand en opringning fra mellemste søn han skulle bruge en ambulance NU. Min mand 'flyver' ud af døren og jeg ringer 112 oplyser navn, adresse, telefonnummer og ja, jeg aner jo ikke, hvad der er sket på det tidspunkt, så jeg kan ikke oplyse ret meget andet. Mens jeg står med mobilen i hånden og stadig taler, kommer yngste søn løbende med sin mobil og siger det er far. Nu med en mobil ved hvert øre. 📱 "Øjeblik" siger jeg til alarmcentralen. Min mand fortæller at det drejer sig om ældste søn som vores mellemste søn har fundet liggende på gulvet i sin lejlighed. Lettere forvirret får jeg rettet data. Alarmcentralen ringer nu mellemste søn op for at guide ham. 🆘 Så går der, hvad der føles som 1000 år før min mand ringer og siger at æld

Sorg. Min sorg.

Planen var egentlig at jeg løbende - altså oftere - ville skrive på min blog blandt andet om det at være pårørende til en søn med stroke / hjerneblødning. Den beslutning tog jeg da jeg skrev første blogindlæg om vores ældste søn, der pludselig ud af det blå fik en hjerneblødning. Fik du ikke læst det? ' Et hundrede dage '. Det er 138 dage siden det blev udgivet og idag er det 34 uger siden at han lå dér på sit stuegulv 😱 3 4 U G E R !! Planen skred lidt ..... Pyh! Det er ubeskriveligt hårdt at være pårørende også selvom den kritiske fase er forbi. Sorgen væltede mig - BIG TIME‼️ Der er stadig en helt ny rolle vi har fået som familie, pårørende til et sen-hjerneskadet. Dagene går meget hurtigt, det gør genoptræningen ikke, det skal den heller ikke for det går fremad hver dag. Både fysisk træning, hjemmetræning og hjernetræning tager bare rigtig rigtig lang tid. Men vi hepper på ham hver eneste dag 👏 Jeg begynder så småt at kunne mærke mig selv igen - sådan rigtigt mærke mig se

Idag køber jeg balloner

Det er ingen hemmelighed at det er voldsomt hårdt at være pårørende og af den grund vigtigt at passe på sig selv, det er jeg helt bevidst om. Derfor bliver dilemmaet endnu tydligere for følelserne hænger frit og det gør tårerne også 😢 Dilemma  ‼️ Når 'nogen' læser med på bloggen. 'Nogen' jeg tidligere, selvvalgt og med god grund, har brudt kontakten til og som nu gerne vi i kontakt igen.  Jeg kender ikke baggrunden for at 'nogen' vil i kontakt, men jeg gætter på at 'nogen' har læst mit tidligere blogindlæg ' 100 dage ' eller hørt at ældste søn er ramt af stroke. Åbner jeg op for relationen igen, er jeg bange for at falde tilbage i samme meget usunde mønstre. Hvilket var tæt på, da jeg lyttede til beskederne på telefonsvaren, der kom to dage i træk og så midt i min ferie 😖 Såbar og trist fortalte jeg det til en nær ven og fik beskeden “Ej, ringer du ikk' tilbage - tænk nu hvis ....” jeg hørte ikke mere, blev bare ked og stille. Jeg vil jo